Nedlagda höghastighetsprojektet Kuala Lumpur-Singapore avslutades formellt med en ersättning på 102,8 miljoner dollar

Malayiska huvudstaden Kuala Lumpurs centrala järnvägsstation. Nu kommer det att dröja innan höghastighetstågen anländer till denna iögonenfallande järnvägsstation. Foto: Creative Commons Lic, kredit: Gryffindor

Den malaysiska regeringen har betalat Singapore cirka 102,8 miljoner US-dollar (87,5 miljoner euro) som ersättning för kostnaden för det nyligen annullerade Kuala Lumpur-Singapore höghastighetstågsprojektet (HSR) Uppgörelsen avslutade projektet formellt.

- Singapore och Malaysia har slutfört avvecklingen av kompensationsprogrammet för det nedlagda projektet, meddelade Singapores transportminister Ong Ye Kung och den malaysiska premiärministerns (ekonomidepartementet) Mustapa Mohameds i ett gemensamt uttalande nyligen.

- Båda länderna fortsätter att upprätthålla goda relationer och främja nära samarbete till ömsesidig nytta för folken i båda länderna.

Tidsfristen för det bilaterala avtalet om HSR-projektet löpte ut den 31 december 2020, varefter projektet avbröts. Singapore hade redan investerat mer än 270 miljoner dollar i projektet, inklusive några förberedelser som inte genomfördes. Beloppet inkluderar även kostnaden för markförvärv.

- Eftersom Singapores regering kan återfå värdet av den mark som den har förvärvat kräver vi inte kompensation för den, säger en talesman.

I ett Facebook-inlägg tillade Ong att de två länderna kunde avsluta affären i godo utan att det påverkade deras bilaterala relationer.

- Det finns många områden i framtiden där vi har möjligheter att samarbeta. Dessa inkluderar byggandet av en del av den flygtrafik som Department of Transportation (MOT) kommer att vara ytterst involverad i.

Källa New Straits Time, Singapore Business Review