Ny järnvägsrutt för färskvaror från Spanien

CoolRail kommer att utöka kylfrakttjänsten till hela Europa. Foto: CoolRail

CoolRail har skickat sin första container full med färsk frukt och grönsaker till Danmark med tåg från Almussafes i Valencia. Denna rutt har blivit ett hållbart, konkurrenskraftigt alternativ för Centraleuropa och de nordiska länderna, som alltmer kräver mer miljövänliga logistiklösningar. Madrid, mars 2021.

CoolRail drivs av Transfesa Logistics har tagit ytterligare ett steg mot att konsolidera järnvägstransporter som nyckeln till hållbar logistik. Transfesa Logistics och Euro Pool System inledde samarbete på CoolRail-rutter för att utöka tjänsten i hela Europa. Efter denna första framgångsrika testkörning är målet på kort och medellång sikt att göra detta till en ordinarie rutt. Initiativet att använda järnväg som det exklusiva transportsättet i försörjningskedjan syftar till att möta den ökande efterfrågan från kunder som Coop Trading. Detta företag levererar till detaljhandeln i Danmark, Finland, Norge och Sverige, som alla är inblandade i CoolRails projekt.  Coop är mycket engagerade i miljöfrågor och försöker leverera produkter konkurrenskraftigt men utan att förorena.

Rutten som valts startade från Almussafes och nådde sin slutdestination i Danmark efter ett enda stopp i Köln. De största fördelarna med denna nya rutt är transittiden på fem dagar, vilket är mycket konkurrenskraftigt samt besparingar på mer än 70 procent av koldioxidutsläppen jämfört med vägtransporter. Dessutom är returresan också ekonomiskt genomförbar eftersom det återkommande tåget har tomma pallar som tillhör Euro Pool System.

Transfesa Logistics Key Account Manager, Pedro Ramos, kommenterar: ”Vi har gjort stora framsteg genom att konsolidera CoolRail som det mest hållbara och effektiva distributionsnätet för att skicka färskvaroir till hela Europa. Kunder i Norden är glada över att se järnvägstransporter som hjärtat i försörjningskedjan. De är angelägna att hitta utsläppsfria logistiklösningar för att bidra till minskningen av koldioxidutsläppen".