Norska regeringen: Dags för snabbare järnvägsförbindelse mellan Oslo-Stockholm

En snabb och modern järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm är inom räckhåll. I Norge har regeringen valt att hoppa på tåget – om Sverige är med. Nu är det upp till den svenska regeringen att bestämma sig.

Nyligen meddelade Norges infrastrukturminister att man vill börja samtala med Sverige kring en gemensam utredning för att binda ihop våra två nordiska huvudstäder med en snabbare järnvägsförbindelse. Även övriga partier i Stortinget har uttalat sitt stöd för projektet och det råder bred politisk enighet i Norge om att gå vidare med planerna.

- Det är väldigt positivt att den norska regeringen nu så tydligt uttalar att man vill börja utreda en ny gränsöverskridande förbindelse som på riktigt knyter ihop huvudstäderna. Aldrig förr har vi varit så nära att få till ett gemensamt arbete mellan länderna som tittar både på planering och finansiering av en ny järnväg. Vi har stora förhoppningar om att den svenska regeringen tar den hand som Norge just nu sträcker ut, säger Jonas Karlsson, VD, Oslo-Sthlm 2.55.

Oslo-Sthlm 2.55 har tidigare låtit undersöka vad det skulle kosta om den norska och svenska staten valde att brukarfinansiera de nya järnvägslänkarna som krävs för att nå Trafikverkets mål om en restid under tre timmar mellan Oslo och Stockholm. En blygsam höjning av dagens biljettpris, betydligt billigare än kostnaden för att flyga, är fullt tillräcklig för att finansiera en ny järnvägslänk över gränsen.

- I slutändan finns flera alternativ till hur järnvägsförbindelsen skulle kunna byggas, finansieras och betalas. Vi har visat att en ny förbindelse över gränsen mellan Sverige och Norge i relationen mellan Oslo och Stockholm är lika lönsam som Öresundsbron både för samhället och som ren investering. Det som behövs nu är en gemensam utredning som väljer väg framåt, säger Jonas Karlsson.

I dag tar tågresan drygt fem timmar. Därför väljer majoriteten av resenärerna flyget mellan huvudstäderna. Varje år sker 1,4 miljoner resor mellan Arlanda och Gardermoen - medan bara 200 000 resenärer per år väljer tåget. Med förbättringar av befintliga spår och två nya länkar, en på den svenska och en på den norska sidan, vore det fullt möjligt att göra en betydligt klimatsmartare och billigare resa med tåg på under tre timmar.

 

bild

 

David Samuelsson,
Kommunikationsansvarig / Head of Communications
Oslo Stockholm 2.55 AB 
+46 702 690932
@oslo_sthlm
Följ oss på facebook HÄR!

Oslo-Stockholm 2.55
Kansligatan 1
SE-703 61 Örebro