Göteborgs Spårvägar testkör nya spårvagnen med passagerare

Testkörningarna nya spårvagn M33 ska pågå 20 000 kilometer. Foto: Göteborgs Spårvägar

Göteborgs Spårvägar testkör nu göteborgarnas nya spårvagn M33 med passagerare på linje 11 under vardagar. Testkörningarna i ordinarie trafik med passagerare är avgörande för att följa upp hur vagnen fungerar och hur den ska underhållas inför det slutgiltiga godkännandet av spårvagnen. Under dessa körningar testas olika system i vagnen som dokumenteras, justeras och kalibreras när vagnen är inne i depå på nätterna. I vissa fall väljer vi även att ta in vagnen i depå under dagtid för åtgärder och uppföljningar.

Vagnen har redan testkörts i 8 000 kilometer inför det preliminära övertagandet som skedde i september. Testkörningarna med passagerare ska pågå 20 000 kilometer för de två vagnar som ska godkännas innan slutligt godkännande sker. Därefter startar leveransen av ytterligare 38 vagnar som är beställda. Det finns även en option att beställa ytterligare 60 spårvagnar, där även en spårvagnsmodell som är 45 meter lång är möjlig att beställa.

Testkörningarna beräknas pågå till årsskiftet. Den andra vagnen av modell M33 finns också på plats i Göteborg och testkörningar med resenärer ombord beräknas starta i november.