Stockholmarna tillbaka i tunnelbanan

Mer än 50 procent fler resenärer i morgontrafiken. Arkivbild

Under våren rörde sig ungefär 25 procent av stockholmarna i tunnelbanesystemet jämfört med före pandemin bröt ut. Ny data från Tre visar att antalet resenärer mer än fördubblats sedan i våras. Nära hälften av stockholmarna är nu tillbaka i t-banan visar Tres mätningar som mäter mobiltrafik på Stockholms mest trafikerade t-banestationer.

– Vi ser en tydlig trend i att fler stockholmare nu väljer att ta tunnelbanan igen. De senaste fem veckorna har antalet resenärer i morgonruschen vid exempelvis Slussen och T-centralen mer än dubblats, säger Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre.

Tre har analyserat anonymiserad nätverksdata för att få en bild av hur antalet människor i Stockholms tunnelbana utvecklats från pandemins start, och myndigheterna införde nya rekommendationer, fram till idag. Siffrorna visar att vid några av de mest trafikerade tunnelbanestationerna - T-Centralen, Slussen, Fridhemsplan, Östermalmstorg och Hötorget - var det under våren runt cirka 20-25 procent så många personer i morgonruschen som jämfört med en normalvecka före corona. Efter semestrarna har en kraftig ökning skett.

Från den första veckan i augusti fram till förra veckan har antalet resenärer ökat kraftigt. Vid samtliga stationer i analysen har antalet resenärer mer än dubblerats på bara fem veckor och ligger nu på betydligt mycket högre nivåer än under våren. Vid exempelvis Slussen och Gullmarsplan är det nu mer än 50 procent så många resenärer i morgontrafiken som en normalvecka.