Barilla väljer tåget

Bild: Barilla

Barilla kör majoriteten av sina transporter med tåg. Det har de gjort länge nu.
— Den största fördelen är självklart det låga miljöavtrycket, men det finns väldigt många fler också, säger Anton Berggren, logistiker på Barilla Sverige.

Pasta, pasta, pasta tänker du när du hör Barilla. Men Barilla är så mycket mer än det. Knäckebröd, till exempel.
— Vår produktion av knäckebröd ligger i Filipstad och i Celle, Tyskland, där vi producerar sammanlagt cirka 450 000 pall knäckebröd som skickas ut till hela välden. Pastan produceras främst i Parma, Italien, säger Anton Berggren, logistiker på Barilla i Sverige.

Fasta tågvagnar mellan Sverige och Norge
— Våra största marknader för knäckebröd är Sverige, Tyskland och Norge. Vi har idag fasta tågvagnar mellan Celle och Filipstad - och till vårt lager i Norge, säger han.
—  Vi arbetar också aktivt med att inkludera tåg i fler flöden och nyttja tågets fördelar på långa sträckor, lägger Anton till.
Ja, för 60 procent av Barillas pallar går med tåg mellan Sverige och Tyskland. Mellan Sverige och Norge går hela 80 procent med tåg. 
– Vi vill nyttja de järnvägsspår vi har till våra fabriker i största möjliga mån då tåget är det transportsätt med överlägset minst miljöpåverkan. Dessutom finns det en tradition av att använda järnvägen som vi gärna fortsätter med.

Lång erfarenhet av tågfrakt med DB Schenker
Fördelarna är många. Den största är givetvis det låga miljöavtrycket.
– En annan fördel är vi får plats med stora volymer, 144 pall, i en tågvagn som kan lastas när som helst under dygnets alla timmar utan att en chaufför står och väntar. Om det av olika anledningar blir brist på lastbilschaufförer i framtiden så kommer tåget bli än mer viktigt för att få iväg vårt gods. 

Men självklart finns det utmaningar.
– Den största utmaning med järnvägen är de relativt långa ledtiderna vilket ställer höga krav på flödesplaneringen. Det ställer också krav på någorlunda balanserade flöden i det upplägg vi använder då vi inte vill skicka tomma vagnar.
Utmaningarna är inget stort bekymmer för Barilla, eftersom de valt tågfrakt sedan en lång tid tillbaka. Det verkar funka i längden, helt enkelt.
– Tåg från fabriken i Filipstad har funnits sedan första halvan av 1900-talet. Det samarbete vi har med er idag startade 2009. 

 

Vad DB Schenker erbjuder
DB Schenker erbjuder miljövänliga och kostnadseffektiva transportlösningar med järnväg i Europa och mellan Kina och Europa. Antingen sker transporten i klassiska järnvägsvagnar eller genom intermodala upplägg (container på tåg).

Så här funkar det
DB Schenker skräddarsyr transportlösningar efter kundens behov. Beroende på var godset ska så finns det olika lösningar. Exempelvis så kan DB Schenker hantera både enstaka, små, stora och regelbundna transportvolymer till och från Kina. Medan regelbundna transportvolymer passar bättre på andra sträckor.

Har du frågor? Kontakta jerry.lindestam@dbschenker.com på DB Schenker.

Läs mer om DB Schenkers tågtransporter här!