Boring Company vill borra Fornebubanen i Norge

Framtida station Fornbuporten i Oslos tunnelbana. Zaha Hadid Architects och A-Lab utsågs till vinnare i en tävling för att utforma två nya tunnelbanestationer i Oslo. Stationerna, Fornebu Senter och Fornbuporten, ska ingå i Oslos nya Fornebubanen-linje som förbinder ett större befintligt järnvägsnav till Fornebu Senter, ett stort köpcentrum i staden. Illustration: Zaha Hadid Architects.

Elon Musks satsning TBC planerar att bygga Fornebubanen i Norge, rapporterar branschtidningen bygg.no.

Fornebubanen är en planerad ny tunnelbanelinje från centrala Oslo till Fornebu, området i sydväst där den norska huvudstadens stora flygplats tidigare låg.

TBC har som affärsidé att bygga en speciell typ av tunnelbana, med snabborrade tunnlar som trafikeras av självkörande eldrivna bilar eller minibussar. Det innebär en bra chans att sänka kostnaderna med flera miljarder i projektet, anser Fremskrittspartiet, som uppmanar det norska stortinget att fortsätta kontakterna med USA-bolaget.

Elon Musk – mer känd som chef för Tesla och Space X – har borrat och, i hastigheter på över 100 kilometer i timmen, personligen provkört tunnlar på flera håll i USA. TBC konkurrerar där om ett antal stora projekt, även om inget av dem ännu är i kommersiell drift.