NetRail monterar lastsäkringsutrustning åt Hector Rail

Utrustningen av vagnarna kommer att ske i Gåsebäck. Foto: Arkivbild, Hector Rail

NetRail har tagit uppdraget av Hector Rail att montera lastsäkringsutrustning på 109 timmervagnar som skall gå i trafik för Södra skogsägarna. Arbetet kommer att utföras vid i Helsingborg med början i mitten av augusti och slutleverans i december månad.

Södra skogsägarna har tilldelat Hector Rail uppdraget att under fem år utföra alla timmertransporter med järnväg till bruken i södra Sverige med trafikstart den 13 december. Till detta uppdrag har Hector Rail hyrt sammanlagt 109 sextiofots containervagnar från Europas största vagnuthyrningsföretag, VTG. För denna nya uppgift skall vagnarna förses med timmer- och stödbankar, ändgavlar och stålplåtar som skyddar bromsutrustning och hjulaxlarna. Demontering av containerfästen och märkning med nya uppgifter med nera.

Arbetet med utrustningen till vagnarna kommer att ske i Gåsebäck i den tidigare godsvagnsverkstad som varit nedstängd de senaste åren tillhörig Jernhusen. Leveranser och lagring av utrustning från tillverkaren ExTe i Färila sker vid NetRail anläggning i Påarp. Utrustningen kommer paketvis till verkstaden där sammanlagt sex vagnar kan vara inne i montagehallen vid samma tillfälle. Uppställning av vagnar före och efter ombyggnad kommer att ske i NetRail spårområde i södra Helsingborg.

– Vi är glada att ha fått förtroendet, säger Peter Bjerager vd i NetRail, som meddelar att nyanställningar redan har gjorts och mer personal kommer behöva rekryteras. Arbetet startar den 15 augusti och alla 109 vagnarna skall vara utrustade och klara inför tidtabellskiftet i december. Arbetet är tidskritiskt då Hector Rail tar över alla timmertransporter från nuvarande operatör från en dag till en annan.

NetRail är en viktig aktör för underhåll av godsvagnar och lok i Skåne och Luleå området med egen nybyggd verkstad i Malmö och utför mobilservice i Helsingborg och Luleå.