Utvidgningen av tågstationen vid Gatwicks flygplats fortskrider enligt plan

Här drar teknikerna en kabel i rätt läge. Kredit: Network Rail

Utvidgningen och moderniseringen av brittiska flygplatsen Gatwicks järnvägsstation fortsätter trots Coronatider. Det nya är att själva arbetet sker med strikt vidmakthållande av social distans.

Säkerheten har varit viktigast för Gatwick-projektet. En järnvägsstation vid Gatwick Airport kommer att lindra trafikstockningar, förbättra tillgängligheten och minska förseningarna för miljoner passagerare varje år.

Plattform 7 är stängd från och med den 17 maj 2020 för att möjliggöra byggandet av det nya stationskomplexet, men de andra stationsplattformarna kommer att förbli öppna.

Stationen, som servar passagerare som använder tågoperatörerna Southern, Thameslink och Gatwick Express, är en viktig del av infrastrukturen för flygplatsen och ekonomin när människorna börjar resa igen.

 När den uppgraderade stationen öppnas 2023 kommer det att finnas bredare plattformar och förbättrad åtkomst i form av fem nya hissar och åtta nya rulltrappor. Arbetet kommer att fördubbla affärsområdet, vilket kommer att göra resor från tåg till flygplan mycket enklare.

Projektet leds av Network Rail och arbetet utförs av Costain, i samarbete med avdelningen för transport (DfT) och Govia Thameslink Railway.

Gatwick Airport Ltd och Coast to Capital Local Enterprise Partnership finansierar projektet med 37 miljoner pund respektive 10 miljoner pund.

- Vi har utvecklat innovativa sätt att gå vidare med vårt arbete under den pågående pandemin och vi kan garantera fortsatt säkerhet för våra entreprenörer och samtidigt ro i land våra viktiga projektlösningar. Vi har nu avslutat installeringen av strömkablar och testat de platser där vi ska bygga nya fundament och just nu håller vi på att starta vårt arbete på plattform 7, konstaterar Paul Harwood, regional investeringsdirektör för Network Rail.