Tjeckiska tågoperatören ČD noterar ett starkt resultat för 2019

ČD:s Eurocity-tåg. Foto: ČD

- Czech Railways (ČD) registrerade en vinst på 51,5 miljoner dollar för år 2019, då alla sektorer i gruppen bidrog till detta positiva resultat, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Passageraravdelningen förblev lönsam under det förgångna året och behåller därmed 90 procent av den tjeckiska marknaden, trots ett svårt år på grund av "pågående liberalisering av järnvägsmarknaden."

Operatören transporterade 182 miljoner passagerare, med en genomsnittlig resdistans och tågbeläggning, som båda ökade med cirka 10 procent.

Läget försvårades i slutet av 2019, och i mindre utsträckning i slutet av 2018, eftersom ČD förlorade regionala transportlicenser till konkurrerande privata företag, däribland Arriva Vlaky, Leo Express och Regiojet, som alla tog över tågtrafiken i flera regioner i Tjeckiska Republiken.

ČD:s styrelseledamot för ekonomi, Patrik Horný, säger att högre intäkter balanserades ned av stigande kostnader, inklusive energi- och personalkostnader, som ökade med cirka 100 miljoner tjeckiska kronor.

ČD Cargo uppnådde en vinst på 608 miljoner tjeckiska kronor och transporterade 65 miljoner ton gods. ČD Cargo utvidgar sin internationella verksamhet och säger att potentiella förluster på den inhemska godsmarknaden kompenseras av dess internationella resultat.

Årsresultatet minskade något på grund av energi- och arbetskraftskostnader, högre avskrivningar och högre kostnader för investeringsfinansiering.