Start för bygget av Fehmarntunneln i januari

Danmark startar bygger av Fehmarnförbindelsen trots tyska rättsprocesser. Foto: FLC-konsortiet

Ett av Europas största infrastrukturprojekt, bygget av tunneln mellan danska Rödby och tyska Puttgarden, Fehmarnförbindelsen, kommer att starta i januari nästa år. Det meddelande den danska infrastrukturministern Benny Engelbrecht vid en presskonferens.

– Det här blir en milstolpe i dan danska historien säger Benny Engelbrecht och det är ett enormt projekt. En 18 kilometer lång sänktunnel för både väg och tågtrafik ska byggas mellan Rödby och Puttgarden. Exakt vad notan kommer landa på är oklart, men det handlar i storleksordningen om cirka 90 miljarder kronor, säger han till SR.

Både rederiet Scandlines som driver färjeförbindelsen mellan Rödby och Puttgarden och flera miljöorganisationer har kämpat emot bygget, och det pågår fortfarande rättsliga processer i Tyskland. Men de processsern påverkar inte planerna på att starta bygget på danska sidan säger Benny Engelbrecht.

– Men det kan betyda att landanslutningar på den tyska sidan kan behöva justeras, säger ministern. Den danska regeringen räknar med att tunneln kommer stå färdig 2029.