ScotRail första tågoperatören i Storbritannien som publicerar tågdata i realtid

Abellio ScotRail tog över all tågtrafik som bedrevs av First ScotRail den 1 april 2015, med undantag för Caledonian Sleeper-trafiken, som överfördes till en separat franchise som drivs av Serco. Foto: Wikipedia, kredit: Andrew Bowden, Flickr

ScotRail förser nu passagerare med realtidsdata om tågmodell de reser med och vagnarnas antal och deras användning samt information om möjliga tågbyten.

ScotRail - det Storbritanniens skotska tågoperatöret - meddelade nyligen att det har samarbetat med Realtime Trains för att kunna bli det första tågoperatörsföretaget i Storbritannien som publicerar data i realtid om tågmodell och resans längd och ger liveinformation om användningen av vagnar och om tågbyten.

- Att hålla våra kunder informerade i realtid är nyckeln när det gäller att förbättra deras reseupplevelse med ScotRail. Vi har åtagit oss att hitta nya sätt att ge ännu mer information. Vårt nya partnerskap med Realtime Trains ger oöverträffad tillgång till data i realtid, förklarade Anne Gray från ScotRails kundinformation.

Förutom att besöka företagets hemsida kan passagerare som reser inom tågoperatörens linjenät använda gratisappen för att kontrollera hur många vagnar tåget har och hur belastad servicen kan tänkas bli.

Järnvägsentusiaster kommer också att kunna logga in på hemsidan för att ta reda på numret på de tåg de reser med.