Danska järnvägsproffs: - vår järnväg är sjuk

Den 5 september 2018 beställde DSB åtta eldrivna tåguppsättningar. DSB räknar med att både vagnar och lok ska vara godkända och redo att köras senast år 2022. Foto: Wikimedia, kredit: Mogens Engelund

- Försenade signalprogram, nedlagda elektrifieringsprojekt och massor av förseningar. Det är mycket att oroa sig för när det gäller de danska järnvägarna." 

Kritiken härstammar från en grupp järnvägsproffs som tillsammans har skrivit en presentation till transportminister Benny Engelbrecht och Folketingens transportkommitté med ett försök att förbättra situationen.

- Den danska järnvägen är sjuk. Det behövs kraftfull medicin för att den ska kunna återhämta sig. Och detta är det sista vi har att säga, skriver Ole Kien, som har fungerat som rådgivare till järnvägsindustrin, transportministeriet och landets myndigheter, enligt sn.dk.

Under 2020 kommer det danska parlamentet att förhandla fram en infrastrukturplan för mer än 100 miljarder danska kronor under perioden 2020 - 2030, Järnvägsexperterna hoppas att dessa förhandlingar kommer att öppna en möjlighet för införandet av en långsiktig, nationell plan för hela sektorn.