Världens snabbaste förarlösa tåg rullar ut

Tåg av modellen Fuxing. Foto: NF09FZ/Wikimedia Commons

Fuxing (”renässans” på kinesiska) heter det tåg som kommer att ta passagerare från Peking till staden Zhangjiakou, som står värld för Vinter-OS 2022 i 350 kilometer i timmen. Det blir det snabbaste förarlösa tåget i världen. Tidigare i januari visades tåget upp för första gången.

Det nya tåget, utrustat med ATO (Automatic Train Operation)-teknologi, kommer att tillryggalägga sträckan mellan Peking och skidbackarna på 45 minuter. 1909, när linjen Peking-Zhangjiakou-linjen öppnade, var restiden 8 timmar och för bara några månader sedan varade resan tre timmar.

En anställd vid kinesiska järnvägar (CRRC) kommer att vara på plats i tåget för att säkerställa passagerarsäkerhet och ta över driften om något skulle gå fel, men Fuxing är konstruerad så att den kan anpassa sin hastighet till de regler som gäller vid varje station och öppna och stänga dörrar automatiskt.

Fuxing är långtifrån det snabbaste kinesiska höghastighetståget. Det är för närvarande det tåg som förbinder Pudongs flygplats med tunnelbanestationen Longyan Road som kan nå en hastighet av 431 kilometer i timmen.
Källa: L’Usine Nouvelle