Tyska delstaten Baden-Württemberg planerar stort inköp av regionala tåg

Ett Bombardier-tillverkat tåg av typ Talent 2 anländer till järnvägsstationen Fellbach, i tyska delstaten Baden- Württemberg. Foto: Wikipedia, kredit: Leon Wallis

Tyska delstaten Baden-Württemberg inleder marknadskonsultationer för eventuellt inköp av mer än 200 elektriskt drivna tåg för regionala passagerartjänster inom en snar framtid. De nya tågen baseras på en enda designplattform, så att de är kompatibla för alla former av tågservice.

Tillkännagivandet publicerades i Europeiska unionens officiella tidning av det statligt ägda leaseföretaget Landesanstalt Schienenfahrzeuge i Baden-Württemberg (SFBW).

Transportministeriet i Baden-Württemberg förbereder redan för framtida anbud när det gäller regional järnvägstrafik fram till december 2025.

Linjenätet runt Stuttgart kommer också att moderniseras enligt ett nytt koncept. Detta sker samtidigt med andra förändringar i regional personbefordran grund av öppningen av Stuttgarts nya underjordiska järnvägsstation, som är en del av Stuttgart 21-projektet. En studie visar att det behövs ytterligare kapacitet när projektet är klart.

Myndigheten förväntar sig att framtida operatörer kommer att använda SFBW:s tågflotta. SFBW säger att det är öppet för både leasing och användning av en livscykelbaserad modell. Tågen måste vara lämpliga för operationer mellan Tyskland och Schweiz.

SFWB räknar med att göra en basorder för mellan 100 och 120 tåg, följt av ett alternativ för ytterligare 80 till 100 tåg.