Mässan för digital transformation och hållbar mobilitet startade i Frankfurt

Rörlighetsomvandling ja - men hur?  Hur förändras våra städer genom digitalisering? I Frankfurt am Main möts nu leverantörer, innovatörer och stadsplanerare på Hypermotion för att sätta nya standarder för morgondagens rörlighet och logistik samt för att diskutera dessa och andra frågor.

Andra upplagan av mässan med titeln Hypermotion, som presenterar dialogen om hållbar rörlighet och framtidens logistik startade i tyska metropolen Frankfurt am Main.

Mot bakgrund av digitalisering, klimatförändringar, föråldrad infrastruktur, förestående dieselförbud, hyperförbrukning och ett ökande behov av rörlighet, står mobilitetsleverantörer, transportföretag samt stads- och trafikplanerare och speditörer inför stora utmaningar.

Omprövning och övervinning av befintliga systemgränser är förutsättningar för att en framtidsbeständig och hållbar ”Mobilitetswende”, som fenomenet kallas i Tyskland, ska lyckas.

I slutändan ligger lösningen i ett nytt intelligent, nätverksintegrerat och multimodalt transportsystem.

- Det går inte att bortse ifrån, att denna förändring har enorm dimension. Det betyder mer eller mindre ett konkret första steg in i en digital, nätverk anpassat framtid. En framtid där alla trafikanter interagerar med varandra i en dynamisk miljö och befinner sig i hypermotion, säger Detlef Braun, VD för Messe Frankfurt.

Eventet med samma namn samlar olika aktörer, däribland etablerade företag såväl som mobilitetspionjärer och nystartade företag. Målet är ett tvärvetenskapligt nätverk över transportsätt och systemgränser.

Förutom utställningen, kommer Hypermotion att präglas av många interaktiva evenemang som workshops, paneldiskussioner om smarta nätverk.

Ämnen spänner från digitalisering och nätintegrerade transportsystem till framtida mobilitetskoncept, mikromobilitet och cykling och elektrifiering av transporter till hållbara lösningar och leveranskedjor för morgondagens logistik.

En höjdpunkt på mässan är stadsplaneraren och Köpenhamnsarkitekten Jan Gehls, presentation "Städer för människor", medan filosofen Christian Uhle utforskar kring frågan "Morgondagens rörlighet - vilka visioner är hållbara?".

Deltagarna kan ta ett titt in i framtiden tillsammans med Martin Fröhlich, chef för Deutsche Bahn och dess nya koncept New Horizons. I Hypermotion Lab pratar han med sina gäster om "Rail meets Hyperloop", "Air Taxi - Framtidens transport" och "Cyborg är på väg".

Totalt kommer cirka 200 talare från Tyskland och från övriga världen att debattera framtidens mobilitet. Experter som Iona Freise, VD för Wunder City Wunder Mobility GmbH, Manfred Fuhg, chef för Siemens Mobility Germany, Alexander Gurko, verkställande direktör Glonass, professor Dr. med. Andreas Knie, sociolog vid Innovation Center for Mobility and Social Change TU Berlin, Terry Lee-Williams, Strategic Transport Advisor ARUP, Sydney (AUS), Alexandra Mause, chef för pilotavdelningen vid Tysklands ministerium för Transport och digital Infrastruktur (BMVI) och Roland Werner, chef för regeringsfrågor och politik hos DACH & CEE, Uber. Alla föreläsare och föreläsningar kommer att finnas tillgängliga online på events.hypermotion-frankfurt.com.

Hypermotions utställning kommer att ge praktiskt tillämplig information och visa innovativa lösningar för morgondagens mobilitet och logistik: från mobilitetstjänster och appar till hållbara idéer för stadstrafik och forskningsprojekt från universitet, om drone-tillverkare och leverantörer av telematiklösningar till intelligenta trafikhanteringssystem, smarta lösningar för den sista milen och för intralogistik och mycket mer.

Bland de deltagande företagen kan nämnas: AtoBCarry, Avy, BVG, Circ, Dynaroads, Flir, Hardt Hyperloop, Innoloft, Inrix, IVU Traffic Technologies, Kyyti, Linde Materialhantering, Melon World, Ramboll, RMV, Siemens Mobility, SSI Schaefer, Teralytics, Uber , Time miles och mycket mer.

Det finns också många nystartade företag som presenterar sina nya koncept och idéer för en jury.

Green City Marketplace

Green City Marketplace presenterar lyckade projekt från "Clean Air 2017-2020" -programmet för tyska städer och kommuner, lösningar för att förbättra luftkvaliteten och idéer som digitalisering av infrastruktur och transportsystem samt åtgärder för urban logistik och fotgängare och cykeltrafik.

Med hjälp av "Emergency Program 2017-2020", stöder den tyska regeringen landets kommuner när det gäller att förbättra luftkvaliteten. Det federala ministeriet för transport och digital infrastruktur (BMVI) främjar kommunala gröna stadsplaner för att säkerställa långsiktig och strategisk "hållbar stadsmobilitet"