Luftfarten stimulerar utvecklingen av järnvägsnät i Polen

Ett tåg stannar vid stationen på Warszawas flygplats Chopin, foto: SKM Warszawa

Tilldelningar från EU-fonder har blivit en stor stimulans för moderniseringen av järnvägsnätet i Polen. En annan drivkraft är utvecklingen av landets luftfartssektor.

Allt fler polska flygplatser överväger att bygga järnvägsförbindelser till närliggande städer

För en månad sedan godkände Europeiska kommissionen tilldelningen av över 660 miljoner euro för banmoderniseringen i Polen.

Mer än 117 miljoner euro av detta belopp kommer att investeras i Tarnowskie Góry-Zawiercie-linjens sanering i Schlesien tillsammans med byggandet av en järnvägsstation på Katowices flygplats. Stationen blir den fjärde största i Polen.

Projektet förväntas bli färdigt i maj 2022.

Den polska järnvägsförvaltaren, PKP PLK planerar att starta en genomförbarhetsstudie om modernisering av järnvägsnätet i staden Poznańs omgivning. Detta kan resultera i byggandet av en järnvägsförbindelse till Poznańs flygplats.

Oavsett om detta bara är överväganden eller verkliga planer, kan man säga först om 3,5 år när det slutliga dokumentet kommer att publiceras. Förutom Katowice och Poznań, kan flygplatsen Modlin i Warszawa, som används av lågprisflygbolag, också få en egen järnvägsförbindelse i framtiden.