Polen sanerar Węglówka-linjen till Östersjöhamnar

Hamnen i Gdansk. Węglówka-linjen förbinder Schlesiska regionen med Tri-City-hamnarna i Gdansk, Gdynia och Sopot. Foto: Port of Gdansk

Polens ledande infrastrukturföretag PKP PLK har tilldelat två kontrakt till ett värde av 453,7 miljoner dollar för förhöjningen av kapaciteten på Węglówka-linjen, som förbinder Schlesiska regionen med Tri-City-hamnarna i Gdansk, Gdynia och Sopot.

Nästan 170 kilometer räls kommer att bytas ut på avsnittet Kalina - Rusiec Łódzki - Zduńska Wola Karsznice, tillsammans med installation av nya 238 strömbrytare och sanering av drygt 200 kilometer ledningar.

Säkerhetsstandarder vid 53-övergångar kommer att förbättras, och 77 byggnader repareras, inklusive 13 broar och 15 viadukter, kommer att förstärkas så att de tål tyngre axelvikter upp till 22,5 ton.

Stationsplattformar i Herby Nowe, Chorzew Siemkowice, Rusiec Łódzki, Huta, Chociw Łaski, Siedlce Łaskie, Kozuby och Zduńska Wola kommer att förnyas. Därmed förbättras tillgängligheten för passagerare med nedsatt rörlighet.

Investeringen samfinansieras av Europeiska unionen. Porr-Lider-konsortiet har tilldelats ett 44-månader långt kontrakt med ett värde på 1,2 miljarder sloty.

För att säkerställa en effektiv och säker drift för person- och godståg, kommer två lokala trafikstyrningscentraler (LCS) att byggas, Dessa moderna datorsystem anläggs i Herby Nowe och Zduńska Wola.

De rekonstruerade spåren och de nya säkerhetsanordningarna gör det möjligt för passagerartågen att köra upp till 140 km/h. För godstågen blir det möjligt att färdas med hastigheter upp till 120 km/h.

- Värdet på slutförda och pågående kontrakt och de som kommer att starta i slutet av första halvåret 2020 uppgår till mer än 60 miljarder zloty, en summa som motsvarar cirka 90 procent av hela det nationella järnvägsprogrammet, säger PKP PLK: s president Ireneusz Merchel.