Siemens försäkrade första Smartron-ordern från Rumänien och Bulgarien

Den tyska open-access-fraktoperatören EGP var en av de första Smartron-kunderna. Foto: Wikipedia, kredit: DoomWarrior, CC av SA 4.0

Siemens bekräftade den 30 augusti att koncernen har säkrat de första beställningarna av ellok typ Smartron i Rumänien och Bulgarien.

Den tyska open-access-fraktoperatören EGP var en av de allra första Smartron-kunderna.

Den bulgariska open-access-järnvägsfraktoperatören E-P Rail har beställt fyra Smartron, medan det bulgariska företaget PIMK är intresserat av att ta emot tre enheter. Lokomotiven 25kV 50Hz kommer att utrustas med tågstyrningssystemet PZB.

Siemens framgångsrika Vectron-plattform, bygger på Smartron-konceptet av ett standardförkonfigurerad lok, med endast en producerad version.

Smartron har funnits på den tyska marknaden sedan mars 2018 och mer än 25 enheter har beställts hittills. Bland operatörerna ingår Eisenbahngesllschaft Potsdam (fyra enheter) Infraleuna (en enhet) Eisenbahngesellschaft Ostfriesland-Oldenburg (en enhet), EVB (en enhet), BBL Logistik (en enhet) och Spitzke Logistik (en enhet).

Paribus Group kom nyligen överens om en ramorder med Siemens för upp till 25 Smartron under 2018 och företagets dotterbolag för lokuthyrning Northrail har gått med på att hyra tre enheter till TX Logistik och tre till RTB Cargo.