På spåret genom historien, samtiden och framtiden

Per J Andersson skriver tåghistoria. Bild: Egen

"Ta tåget – på spåret genom historien, samtiden och framtiden". Så heter en ny bok som kommer i slutet av september på Ordfront förlag, skriven av Per J Andersson, grundare av och redaktör på tidningen Vagabond. Som hängiven resenär sedan tidigt 1980-tal var han tidig med att vurma för tågresandet, redan före debatten om utsläpp från flyget.

I "Ta tåget" färdas vi från de tidiga järnvägarna till höghastighetstågens revolution och får följa med på bland annat Orientexpressen, Polarexpressen, Ökenexpressen och Alpexpressen, på långsamma indiska tåg med blommande sällskapsliv och på räls från kust till kust i USA. Det är en personlig bok som samtidigt närgånget granskar huvudproblemet: Varför har de statliga monopolen inte hängt med i utvecklingen, när spåren, tågen och framtiden redan är här? Och varför har det varit så krångligt att boka utlandsbiljetter?

Boken släpps 19 september och därefter ska Per ge sig ut på en landomfattande turné, från Bjärred i söder till Umeå i norr, där han berättar om järnvägens betydelse i olika länder ända sedan de första reguljära tågen 1830 fram till idag.