ERTMS World Conference avslutad

ERTMS-konferensen i Stockholm avlutades med en paneldebatt under ledning av moderator, Chris Jackson, Railway Gazette. Foto. Christer Wiik

Under ledning av Trafikverkets ERTMS-expert, Sven Håkan Nilson, avslutades på torsdagen den sista delen av världskongressen inom ERTMS, som i år ägde rum på Stockholmsmässan. Som namnet antyder är ERTMS, (European Railway Traffic Management System) visserligen ett europeiskt signalsystem, men tekniken har även etablerats i många andra länder och kontinenter. Men anledning av detta blev det bland annat en internationell utblick mot Oceanien, där Bob Hammer, representant från bygg- och infrastrukturutvecklaren Lend Lease, berättade om signalsystemsutvecklingen i såväl Australien som Nya Zeeland. Här har flera internationellt stora ERTMS-utvecklare varit på plats för att etablera den nya tekniken i de båda ländernas kommande signalsystemprogram. Som ett exempel har Australien nyligen bestämt att ERTMS-tekniken ska införas i Sydneys regionala tågtrafik.

Även den amerikanska delstaten Kalifornien har planer på att nyttja tekniken i det nät av höghastighetsjärnväg som nu planeras i regionen. Ibrahim Muftic, från den amerikanska teknik- och byggkonsulten Parsons Brinckerhoff, redogjorde för dessa idéer.

Åter tillbaka till Europa, berättade Claus Nicolaisen, från Banedanmark, motsvarande danska Banverket, om det danska signalprogrammet. Vårt södra grannland har bestämt att ERTMS-tekniken successivt ska införas i hela landets järnvägsnät fram till 2021 och som en förberedelse införs GSM-R i Banedanmarks alla master under perioden 2010-2012.

Dagen avslutades med en paneldebatt under ledning av moderator, Chris Jackson, från den internationella järnvägstidningen Railway Gazette. På plats fanns flera tungviktare från såväl järnvägsindustrin som den europeiska toppolitiken, däribland Michele Elia, ordförande för UIC, OCCS Sector, Christian Faure från Europakommissionen samt Michel Ruessen, rpresentant från ERTMS Users group.