Västerdalsbanan pilotbana för ERTMS nivå-3

Tåget som trafikerade en internationell delegation på den ERTMS-utrustade Västerdalsbanan på plats i Borlänge station. Foto: Christer Wiik

I samband med öppningen av ERTMS-konferensen i Stockholm arrangerades en studieresa till Västerdalsbanan i Dalarna, en bana som nyligen har utrustas med ERTMS-utrustning för nivå 3. Den första pilotbanan i världen för denna nivå. Ett chartrat tåg med cirka 450 järnvägsexperter från hela världen togs till Borlänge under tisdagen för att ta del av banan.

Västerdalsbanan mellan Borlänge och Malung är en tyoisk TAM-banan, det vill säga en bana utan fjärrstyrning och som har manuell betjäning med så kallad Tåganmälan.

– Banan har även begränsad trafik, med åtta turer per dag för godståg och därtill ingen genomgående trafik. Av dessa skäl är banan lämplig som en pilotbana för ERTMS-regional, även kallat nivå 3, säger Per-Erik Ingels, förvaltningsledare på Trafikverket, Signalställverk Underhåll.

Liksom ERTMS-nivå 2 behöver nivå 3-systemet inga optiska signaler längs banan, utan all kommunikation till lokföraren sker via radio och förmedlas via förarpanelen.

– Men i nivå 3 har man även tagit bort spårledningarna i banan, de detektorer som indikerar var tågen befinner sig. Även denna information förmedlas nu via radiosignaler. I och med detta minimeras kablage och annan spårutrustning längs banan, vilket gör att underhållskostnaderna kan minska avsevärt.