Sverige bidrar i europeisk innovationstävling

Den 5 november tilldelades innovatören Bengt Hoppe en premie från Järnvägsklustret. Från vänster Anders Moberg, vd Svisab AB, Olivia Agneson Projektkoordinator Svisab AB, Bengt Hoppe innovatör Svisab AB samt Christian Schmidt styrelseordförande Järnvägsklustret. Foto: Bombardier

Järnvägsklustret i Västerås har utsett ett bidrag till ERCI Innovation Awards första Innovationstävling. Det svenska bidraget är Svisab:s patenterade uppfällbara kontaktledning.

För första gången kommer European Railway Clusters Initiative (ERCI) anordna en europeisk innovationstävling för att främja innovationer som genomförs av företag i ERCI:s nätverk, för att möta behoven hos järnvägssektorn i Europa. Järnvägsklustret i Västerås har därför bidragit med Svisab:s uppfällbara kontaktledning.

- Jag tror att Svisab:s tävlingsbidrag har stora chanser i tävlingen. Innovationen möjliggör att godstransporter på spår, når längre ut i järnvägsnätet och till mindre orter utan omlastning till långa vägtransporter. Vi önskar dem stort lycka till i tävlingen, säger Monika Wingård, processledare för Järnvägsklustret i Västerås.

Som sökande måste man först genomgå en regional urvalsprocess, som anordnas av respektive ERCI kluster. Under processen beslutas det om innovationen är lämpad som bidrag i innovations-tävlingen eller inte.

- Vi har arbetat länge med denna innovation och det är därför en ära att få delta i tävlingen. Det finns flera värdiga vinnare, men självklart hoppas jag på en lyckosam utgång, säger Bengt Hoppe, innovatören bakom den uppfällbara kontaktledningen.

Prisutdelningen äger rum i Barcelona den 17 november 2015 och delas ut under BCN Rail kongressen.

Priset delas ut till två kategorier av företag, dels ett SME bolag, men också till ett stort företag. Dessutom delas ett hederspris ut till "Juryns favorit".