Vagnsfabrik invigd i Sankt Petersburg

Rysslands premiärminister Vladimir Putin invigde officiellt en ny vagnsfabrik, TVSZ, utanför Sankt Petersburg den 30 januari. Företaget IT Group har utformat fabriken genom att ta vara på de senaste produktionsprocesserna från fordons-, flyg- och järnvägsindustrin.

Enligt ICT är anläggningen den första ryska fabriken på ett halvsekel som kombinerar gjuteriverksamhet med montage av fordon på en och samma plats. Detta sägs ge flexibilitet och en produktivitetsnivå flera gånger högre än existerande inhemska vagnsfabriker. TVSZ ska kunna  producera ett hjulpar var 4,5:e minut och  en vagn var 24:e minut.

TVSZ sysselsätter för närvarande 1 500 personer och kan expandera till 4 500, med en årlig produktion upptill 13 000 vagnar, 65 000 hjulpar och 90 000 ton gjutgods.

Automationsutrustning och robotar kommer från bland andra Danobat, Eisenmann och Siemens VAI.Resursplanering är inspirerad från system som används av Boeing.

ICT hävdar att vagnar från TVSZ kommer att vara 50 procent billigare att underhålla än konventionella ryska vagnar och slita mindre på spåret.

Investeringen i anläggningen, som stöds av ryska staten och Eurasiska utvecklingsbanken, uppgår till motsvarande 8 miljarder kronor, varav 1,3 miljarder har gått till de anställdas boende.