ERTMS på Ådalsbanan och Botniabanan finputsas

Från fredag kväll till måndag morgon är Ådalsbanan avstängd för uppgradering av trafikstyrningssystemet. Vissa avgångar med dagtåg ersätts med buss medan nattågen leds om via stambanan.

– Det handlar om en planerad mindre uppgradering som kommer att ge en något minskad känslighet för störningar och vissa smärre tidsvinster, säger Kenneth Nordstrand som är biträdande chef för Trafikverkets ERTMS-projekt.

Avstängningen av Ådalsbanan sker från fredag 9 november kl 22.15 till måndag 12 november kl 05.30. Botniabanan stängs av lördag 10 november kl 04.00 till kl. 24. I praktiken innebär det att trafiken mellan Örnsköldsvik och Sundsvall är avstängd hela helgen, medan trafiken mellan Umeå och Örnsköldsvik är avstängd bara under lördagen. Arbetena är planerade sedan tidigare.

Botniabanan och Ådalsbanan är utrustade med det nya europagemensamma trafikstyrningssystemet ERTMS. Systemet innebär bland annat att det inte finns några optiska signaler efter banorna och att man kan tillåta högre hastighet än på banor med äldre system.

– Tidpunkten för arbetena är vald för att påverka trafiken så lite som möjligt. Vi hoppas på resenärernas förståelse för att vi gör detta för att trafiken sedan ska fungera ännu smidigare, säger Kenneth Nordstrand.