Världslansering för Bombardiers spårvagn

Bild: Bombardier
Bild: Bombardier

Blackpools och Lancashires kommun har köpt spårvagnsteknologi från Bombardier för att ge nytt liv åt Storbritanniens mest traditionella spårvagnssystem och kommer att börja köra 16 nya, moderna, Flexity 2-språvagnar på Blackpools och Fleetwoods spårväg.

Blackpool har Storbritanniens äldsta aktiva spårvagnslinje, som firade sitt 125-årsjubileum förra året. Varje år använder fyra miljoner passagerare – majoriteten under den hektiska sommarperioden – spårvagnen, som är mycket populär bland turister.

Tillsammans med Croydon och Docklands i London samt Nottingham och Manchester är Blackpool och Lancashire de senaste regionerna i Storbritannien att använda sig av Bombardiers spårvagnar.

De nya spåvagnarna är efterlängtade av allmänheten i Blackpool och Lancashire, samtidigt som detta inte innebär slutet för veteranspårvagnarna, som kommer att fortsätta att köra sida vid sida om de nya fordonen. Passagerare kommer att kunna välja vilka fordon de vill använda, nya eller gamla, med femminuters-intervaller mellan varje avgång.

Efter framgångarna i Blackpool och Lancashire har Queensland i Australien blivit den senaste kunden att beställa 14 nya Flexity 2-spårvagnar till sitt transportsystem på Guldkusten. Som en del i GoldlinQ-konsortiet kommer Bombardier också att designa, bygga, finansiera, driva och underhålla systemet.