NCC tilldelas miljarduppdrag - bygger järnväg i Norge

Spårarbete på norsk järnväg. Foto: Thomas Johansson

NCC meddelar att bolaget har tilldelats bygget av järnvägssträckningen Venjar–Eidsvoll norr om Oslo av Bane NOR. Tilldelningen skedde den 6 juli och igår löpte överklagandetiden ut. Ordervärdet uppgår till cirka 1,7 miljarder kronor och kontraktet förväntas undertecknas senast den 4 oktober i år.

– Det är mycket glädjande att vi fått detta uppdrag av Bane NOR tack vare vår kompetens inom järnvägsbyggande. Infrastrukturmarknaden i Norge är stor och vi ser goda möjligheter för NCC i Norge, säger Kenneth Nilsson, affärsområdeschef NCC Infrastructure.

Man ska bygga ett cirka fyra kilometer långt nytt spår parallellt med befintliga spår från Venjar till Eidsvolls station. I kontraktet ingår även en betongtunnel på 380 meter samt ett antal broar och viadukter.

– Det här är ett projekt som passar vår kompetens och organisation mycket bra. De senaste åren har NCC genomfört framgångsrika projekt för Bane NOR, bland annat projektet Storberget i Porsgrunn, säger Per Jonsson, divisionschef NCC Civil Engineering Norge.

Byggstart är planerad till hösten 2018 och projektet utförs som en generalentreprenad. Det nya dubbelspåret ska tas i bruk hösten 2022 och arbetena ska vara helt slutförda sommaren 2023.