Skånetrafiken testar bromsar på Pågatågen

Foto: Atkins

Skall sänka ljudnivåerna

Skånetrafiken har en stor flotta med tåg av typen X61, Pågatåg. På dessa tåg finns det idag problem med höga ljudnivåer under inbromsningarna. För att reducera detta oönskade ljud testas olika nya bromsbelägg av olika material. Som en del i dessa tester måste det verifieras att tågen verkligen klarar av att bromsas till stopp på de sträckor som signalsystemet kräver.

Under vecka 28 genomförs därför praktiska bromstester nattetid på Västkustbanan mellan Laholm och Båstad. På denna sträcka finns under 6 timmar varje natt ett spår avstängt för provkörningarna. För att kunna genomföra testerna på ett realistiskt sätt krävs ändringar i ATC-systemet på sträckan.

Detta innebär att vi varje kväll utför dessa ändringar och sedan efter genomförd provkörning på natten återställer anläggningen innan andra tåg får trafikera sträckan. Under testerna görs ett stort antal mätningar av olika slag för att verifiera bromssträckornas längder vid olika hastigheter och med olika inställningar på tåget. Projektet projektleds av SNC-Lavalin/Atkins.