Tidernas största spårvagnsköp i Norge

Enligt CAF levereras tågen med plana golv, 34,16 meter långa - med en vagnbredd som sträcker sig från 2,3 till 2,65 meter. Foto: Sporveien

Spanska CAF kommer att leverera 87 nya tåg till Oslo för 4.1 miljarder norska kronor. Spårvagnarna sätts in i trafik mellan 2020 och 2024 och de behåller den blå färgen.

CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles SA) är en spansk tillverkare som har levererat spårvagnar till bland annat Storbritannien, Frankrike, Sverige, Tyskland, Nederländerna och USA. Företaget vann nyligen stora kontrakt i både Nederländerna och Australien.

Enligt Marianne Vik, chef för i Sporveien AS, kommer de nya Urbos 100 att ha luftkonditionering, låga golv och teknik anpassad till förhållandena i Oslo. Topphastigheten blir 70 kilometer i timmen.

7 miljarder kronor är det övergripande ramverket för det nya spårvagnsprogrammet som kommunen antog 2015. Kostnadsramen för de 87 nya tågen är 4,1 miljarder norska kronor.

Spårvagnsprogrammet omfattar även uppgradering av infrastrukturen och uppgradering av spårvagnsstationerna samt verkstäder, linjer och spårvagnsspår.

Leverantören CAF får också en tilläggsmöjlighet för leverans av ytterligare 60 spårvagnar till huvudstaden. De två första spårvagnarna testas på vintern 2020, medan de andra tågen kommer att sättas i drift mellan 2021 och 2024.

Totalt var det sex leverantörer som tävlade om att få miljardavtalet: Alstom, CAF, Oslo Consortium, Skoda, Stadler och Siemens.