MP-politiker: ”Börja bygg tunnelbanan till Älvsjö nu”

Tomas Eriksson (MP) gruppledare i Stockholms läns landsting. Foto: Miljöpartiet

Nyligen blev det klart att staten medfinansierar tunnelbanan Älvsjö Fridhemsplan. "Nu finns inte längre några skäl att inte tidigarelägga byggstarten. På så vis kan t-banan bli klar fyra år tidigare" Det säger Tomas Eriksson (MP) gruppledare i Stockholms läns landsting. "När pengarna finns ska inte resenärerna vänta i onödan. Vi måste börja arbetet på den här viktiga tvärförbindelsen nu".

Den 4 juni fattade regeringen beslut om en nationell plan för infrastrukturen för åren 2018-2029. På så vis blev det också helt klart att Sverigeförhandlingens överenskommelse om tunnelbanan mellan Fridhemsplan-Älvsjö får statlig medfinansiering.

- Sverigeförhandlingen är klar och tunnelbanan finansierad. Det är fullt möjligt att tidigarelägga bygget enligt avtalet och jag sätter mig gärna ner och diskuterar med de andra partierna så att bygget kan komma igång. Klimatet och resenärerna kan inte vänta, säger Tomas Eriksson (MP).

Miljöpartiet har tidigare lämnat in en skrivelse till Trafiknämnden i landstinget om att tidigarelägga byggstarten. Svaret har varit att landstinget vill vänta på att alla beslut inom Sverigeförhandlingen är klara. Det är de nu.

-Det finns ingen tid att förlora. Landstinget behöver börja nu för att snabbare få den nya tunnelbanelinjen på plats. Linjen kommer bidra till att minska trängseln i centrala innerstaden och öka tillgången till kollektivtrafik, säger Tomas Eriksson (MP).

Miljöpartiet vill även väcka liv i förslaget från Sverigeförhandlingen om att koppla ihop tunnelbanelinjen Fridhemsplan - Älvsjö med Gula linjen genom en tunnel mellan Fridhemsplan och Hagalund.

- På det sättet skulle det skapas en helt ny tunnelbanelinje i Stockholm. Som det blir nu blir gula linjen bara en förgrening av gröna linjen som försämrar trafiken mot Hässelby, säger Tomas Eriksson (MP) gruppledare i Stockholms läns landsting.