Via Rail sätter in nya tåg mellan Quebec City och Windsor.

Via Rails passagerartåg anländer till stationen i staden Belleville i delstaten Ontario. Foto: VIA RAIL CANADA

Kanadensiska tågoperatören VIA Rail Canada ansökte den 16 april om undertecknande av ett kontrakt och om inledningen av en budgivningsprocess, som går ut på leverans av 32 nya tågsätt, som ska ersätta det nuvarande tågbeståndet på landets mest trafikerade sträcka mellan Quebec City och Windsor.

Inom ramen av Corridor Fleet Renewal Program (CFRP) planerar Via Rail att förvärva en flotta bestående av så kallade ”push-pull-tåg” för att skapa totalt 9100 passagerarplatser, inklusive ökad tillgänglighet för passagerare med nedsatt rörlighet.

Tågen kommer att vara utrustade med Tier 4-kompatibla dieselmotorer "med möjlighet att tillämpa elektrifierad infrastruktur när den blir tillgänglig."

Tågen måste ha en "service-beprövad konstruktion och/eller plattformskoncept som uppfyller CFRP:s krav."

Avtalet kommer att omfatta teknisk support och reservdelsavtal för de första 15 åren med möjlighet till förlängning under ytterligare 15 år.

Ett provtåg ska levereras senast i oktober 2021. Samtliga 32 tåg i basordern beräknas vara i bruk senast andra kvartalet 2024.

Medelåldern för tåg som för närvarande används på Quebec City - Windsor linjen ligger på 43 år. Etappens lok har en medelålder på 23 år.

Den kanadensiska regeringen bekräftade att den skulle finansiera upphandlingen som en del av budgeten för 2018.

Källa: IRJ