Räder mot Bombardierbolag i Moskva

Henrik Montgomery/TT: Rysk polis har gjort räder mot Bombardiers samriskbolag i Moskva. Arkivbild.

Rysk polis har gjort tillslag mot kontor kopplade till Bombardiers samriskföretag i Moskva, rapporterar den kanadensiska tidningen The Globe and Mail. Räderna är en del av en utredning om misstänkt korruption i upphandlingar kring järnvägsutrustning i Ryssland.

Enligt dokument från ryska inrikesdepartementet ska även samriskbolagets direktör blivit kallad till förhör av lokal polis minst fem gånger sedan utredningen påbörjades under hösten 2017.

I förhören ska direktören fått frågor gällande ett företag som också haft en central roll i den pågående svenska mututredningen där en rysk medborgare anklagades och senare frikändes för mutbrott.

Bombardier meddelade i somras att företaget påbörjat egna granskningar kring den ryska verksamheten. Ett flertal anställda i Sverige och i Ryssland har stängts av i väntan på att den interna utredningen ska bli klar.

Rättsprocesserna i Moskva återfanns inte i Bombardiers årsrapport som publicerades i februari, därmed har bolagets aktieägare inte blivit informerade om situationen i Ryssland.