"Olyckståget i USA körde för fort"

Myndigheter bekräftar att tåget bröt mot hastighetsbegränsningar då det spårade ur. Foto: Washington-Patrull-EPA.

Enligt senaste uppgifter dog minst tre människor och över 100 skadades då ett persontåg spårade ur på en bro och föll ned på en motorväg i Dupont söder om Seattle i nordvästra USA.

Tåget körde 129 kilometer i timmen då olyckan inträffade efter en kurva, trots att hastighetsbegränsningen på sträckan är betydligt lägre. Amtrak-tåget körde första gången längs ett nytt spår då det spårade ur och störtade ned på en motorväg.

Den högsta tillåtna hastigheten före kurvan var 48 kilometer i timmen. Minst två fordon blev under tågets vagnar, men det är oklart hur många som omkom eller skadades i fordonen.

Det fanns 77 passagerare och 7 anställda ombord på tåget när 13 vagnar drogs med i fallet över motorvägen i delstaten Washington.

Tåget spårade ur strax före klockan åtta på morgonen lokal tid i Dupont som ligger 64 kilometer söder om Seattle . Tåget var på väg söderut då olyckan inträffade.

Don Anderson som är borgmästare i staden Lakewood nära olycksplatsen, hade också varnat för att den nya järnvägslinjen för höghastighetståg som invigdes häromdagen, var livsfarlig.

– Kom tillbaka när det sker en olycka och försök att rättfärdiga otillräckliga säkerhetsåtgärder, sa han för bara två veckor sedan.

Delstaten Washingtons transportstyrelse WSDOT invigde en ny tågstation för höghastighetstågen Amtrak Cascades för bara några dagar sedan. Det var samma slag av tåg som spårade ur.

Det var en del av ett projekt för att spara tid på järnvägssträckan mellan storstäderna Portland och Seattle.

Källor: Svenska Yle, AP, Reuters, CNN