Fyra döda i en plankorsningsolycka i Finland

Det var denna typ av terrängtransportfordon som kolliderade i närheten av staden Raseborg med ett lokaltåg den 26 oktober 2017. Bilden visar Sisu SA-150, med beteckningen Masi, i finländska Degerö i Juni 2006. Foto: Wikipedia, kredit: Ville Miettinen från Helsingfors, Finland

Fyra personer, däribland värnpliktiga, omkom i en plankorsningsolycka i Raseborg i södra Finland. En av de omkomna var en tågpassagerare, uppger polisen. Det var vid åttatiden i morse som en rälsbuss och ett militärt Sisufordon 150 kolliderade i en plankorsning på Leksvallsvägen i Skogby. 

Sjukhusen i Raseborg och Tölö i Helsingfors har tagit emot totalt 11 skadade, uppger Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. De fyra allvarligast skadade vårdas i Tölö, där beredskapen höjts.

Polisen i Västra Nyland informerar mera om olyckan vid en presskonferens klockan 12 i dag. 

Finlands försvarsminister Jussi Niinistö har meddelat om sorgflaggning klockan tolv i dag. Också andra politiker har framfört sina kondoleanser.

– Jag har med stor sorg tagit del av nyheten om olyckan vid Nylands Brigad, säger Finlands försvarsminister Jussi Niinistös med anledning av olyckan i Raseborg i morse. 

– Jag framför mitt djupa deltagande till deras nära.

Jussi Niinistö konstaterar att värnplikten är Finlands försvars stenfot. 

– Det är väldigt tungt för oss alla då beväringar som är i fosterlands tjänst omkommer. 

Niinistö har gett instruktioner att hela försvarsförvaltningen ska sorgflagga i dag från klockan tolv.

Också Anna-Maja Henriksson (SFP) beklagar olyckan i Raseborg.

– Mitt hjärta gråter över den ohyggliga olyckan i Raseborg. Mitt varmaste deltagande till de drabbades familjer och kraft till alla vid Dragsvik, skriver Henriksson på Twitter. 

Inrikesminister Paula Risikko har också chockerats över olyckan:

– Mina tankar finns hos offren, deras anhöriga och de räddningsarbetare som arbetar med olyckan, skriver Risikko på Twitter.

Tågoperatören VR uppger att tågturerna mellan Karis och Hangö tills vidare ersätts med bussturer på grund av olyckan.

Källa: FNB