Danska politiker vill fusionera DSB och Banedanmark

Banedanmark är ett danskt företag som vid sidan DSB ansvarar för drift och underhåll av Danmarks järnvägsnät. Man tar även ut avgifter från de operatörer som använder järnvägarna i landet. Banedanmark är statsägt och lyder under Transport- og Energiministeriet. Foto: Banedanmark

- För över all dansk tågdrift till DSB och slå samman bolaget med Banedanmark. Det vill danska socialdemokrater. Men förslaget gillas knappast av EU.

– Det är vårt fel som ansvariga politiker att vi har trott att upphandling och privatisering var ett sätt att uppnå ett bättre och effektivare system. Det måste sägas tydligt: det spelar ingen roll på det här området, säger Henrik Sass Larsen, gruppordförande för Socialdemokraterne, till Jyllands-Posten.

Upp till 40 procent av företaget ska längre fram kunna säljas till utländska investerare enligt förslaget. Att staten skulle återta all tågdrift kan dock gå stick i stäv mot EU:s regler.

Flera andra partier är även de kritiska till det nuvarande systemet, men Dansk Folkeparti uppger samtidigt att en sammanslagning inte löser problemen med landets tågstrul. (Källa: NFÖ)