Trycker på för HH-tunnel

Björn Lindgren/TT: Utsikt ut över Öresund från Helsingborg. Sverigeförhandlingen vill att regeringen avsätter pengar för att utreda en ny tunnel mellan Helsingborg och Helsingör i Danmark. Arkivbild.

Regeringen måste skaka fram pengar till att utreda en ny fast förbindelse över Öresund, den så kallade HH-tunneln mellan Helsingborg och Helsingör, anser Sverigeförhandlingens chefsförhandlare. Hur en sådan väg- och järnvägstunnel skulle kunna utformas borde utredas under 2018–2019, anser de. Men det förutsätter ett tillskott till Trafikverket på 6,4 miljoner kronor.

I en skrivelse till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) uttrycker de besvikelse över att detta inte fanns med i Trafikverkets utbyggnadsplan för den kommande tolvårsperioden, rapporterar Sydsvenskan.

Sverige och Danmark har enats om att bekosta en strategisk analys av nyttorna med en HH-förbindelse vad gäller integration, restidsvinster, bostäder, näringsliv och arbetsmarknad, säger Hans Rode, utredningssekreterare vid Sverigeförhandlingen, till tidningen.