Danska parlamentet tvingar regeringen att ge 2 miljarder till tågfonden

En dansk fyrpartikoalition har beslutat att finansiera en ny sektor av järnvägen. Foto: BaneDanmark

Efter flera månader av misslyckade förhandlingar kommer en majoritet i danska parlamentet nu att tvinga regeringen att acceptera en finansieringsfond på två miljarder danska kronor. 

Parterna bakom den så kallade järnvägsfonden, togfond på danska, gör nu allvar av hotet som går tillbaka till sommaren 2016. Parterna, som består av partierna socialdemokraterna, Dansk Folke parti, radikalerna och SF har tecknat ett avtal om att sätta den danska regeringen under press när det gäller genomförandet av den första hälften av fas 1., informerade parterna vid en presskonferens.

Partikoalitionen har beslutat att förlänga en ny sektor av järnvägen, nämligen fas 1 och lägga till ytterligare två miljarder, vilket ger järnvägspaketet totalt 15 miljarder danska kronor. Paketet innehåller bland annat en ny järnvägslinje över västra Fyn.

Togfondpartierna beslöt förra året att höja summan för järnvägssatsningen för fas 1 till drygt 13 miljarder kronor och inleda förhandlingar om en motsvarande fas 2 iunder år 2019. Landets finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) meddelade att detta skulle leda till en upplösning av regeringen.