Knorr-Bremse återkallar bud på Haldex

Lars Pehrson/SvD/TT: I augusti beslutade Haldex extra bolagsstämma att beordra styrelsen att samarbeta fullt ut med budgivaren Knorr-Bremse. Men ordföranden Jörgen Durban (bilden) avsåg inte att följa beslutet. Arkivbild.

Tyska bromssystemtillverkaren Knorr-Bremse drar tillbaka sitt mångmiljardbud på svenska Haldex och avbryter också den pågående konkurrensgodkännandeprocessen, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Den 7 september avslog Aktiemarknadsnämnden Knorr-Bremses ansökan om förlängd frist för budet för att ge EU tid att slutföra sin konkurrensprövning.

"Vi kan slutligen lägga den här affären bakom oss och frigöra de resurser som arbetat med att bistå myndigheterna med information. Ända sedan slutet på juni, då vi fick myndigheternas mycket tydliga besked, har vi vetat om att det inte fanns några verkliga förutsättningar för någon affär", säger Haldex styrelseordförande Jörgen Durban i en kommentar.

Budstriden om Haldex har pågått i drygt ett år och konkurrensprövningen fördjupades i somras av EU, vilket fick den tidigare positiva Haldex-styrelsen att börja motarbeta budet.