Järnvägen mellan Värnamo, Nässjö och Jönköping moderniseras

Foto: Vaggeryds kommun

"En av de viktigaste regionala utvecklingsfrågorna"

Med i Trafikverkets utbyggnadsplan för åren 2024-2029 finns en modernisering av järnvägen mellan Värnamo, Nässjö och Jönköping. Den innefattar elektrifiering och höjd hastighet för järnvägen som går genom Vaggeryds kommun.

Den åtgärdsvalsstudie som tidigare gjorts pekar ut elektrifiering och upprustning av sträckan Värnamo–Vaggeryd-Nässjö med nysträckning Byarum-Tenhult som det mest samhällsekonomiska alternativet. Restiden mellan Värnamo-Jönköping ska då kunna bli 50 minuter

– För regionens och Vaggeryds kommuns del så kommer planerna att ge en mer sammanhållen arbetsmarknadsregion när det blir en fast tidtabell med halvtimmestrafik för persontrafiken. Det ger också miljövinster när vi kan gå från diesellok till eldrift. Det bidrar till länets mål för minskad miljöpåverkan. Detta är en av de viktigaste regionala utvecklingsfrågorna som skapar helt andra resmöjligheter när det tar 20-25 minuter med tåg till Jönköping. En helt annan situation än idag, säger Gert Jonsson, kommunstyrelsen ordförande i Vaggeryds kommun.