ABB tar order på traktionssystem värda 70 miljoner dollar

Foto: ABB

Kommer att möjliggöra mer hållbar regional och lokal kollektivtrafik

ABB har tagit hem order värda 70 miljoner dollar från den schweiziska tågtillverkaren Stadler för att leverera toppmodern traktionsutrustning och kraftförsörjning ombord till tre europeiska järnvägsoperatörer. Den nya utrustningen kommer att möjliggöra mer hållbar regional och lokal kollektivtrafik i städer med förbättrade anslutningar mellan städer, mindre trängsel och minskade utsläpp.

Toppmoderna traktionssystem från ABB med integrerad kraftförsörjning och traktionstransformatorer ombord kommer att installeras i 80 eltåg från Stadler för lokala rutter och mellan städer i Schweiz, Sverige och Ungern. Traktionssystemen konverterar el från starkströmsluftledningar till de spänningsnivåer som krävs för tågmotorer och tillhandahåller den el som krävs för kraftsystemen. ABB:s kompaktare, lättare traktionsteknologi ger en effektivare drift liksom bättre utrymme och ökad komfort för passagerarna.

– ABB har varit en viktig partner till järnvägsindustrin från dess början. Historiska milstolpar runt om i världen för traktionsutrustning och infrastruktur skulle vara otänkbara utan ABB:s innovativa tekniker”, säger ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer.

– Vi är hedrade att vara partner till Stadler, en av världens mest innovativa och framgångsrika järnvägsföretag, under många decennier. Vi är särskilt stolta över den senaste tidens Stadler-order eftersom de visar upp innovationskraften i två ledande schweiziska företag."

Traktionskonverterare för 14 nya tåg till den schweiziska operatören Regionalverkehr Bern-Solothurn och för 12 tåg till Appenzeller Bahnen har också beställts. ABBs leveransomfattning innefattar takmonterade traktionskonverterare med integrerad kraftförsörjning.

Ordern innefattar också ABB traktionsteknik för 33 tåg av dubbeldäckartyp för det svenska järnvägsföretaget Mälab, som bedriver regionaltågstrafik väster om Stockholm. Traktionsutrustningen kommer att ge mer kraft och ökad tillförlitlighet, i synnerhet under tuffa nordiska vinterförhållanden.