Rumänskt lyxtåg sätts in mellan Bukarest och Arad

Rumänska tillverkaren av järnvägsvagnar, Astra Vagoane Calatori Arad, ska bedriva ett eget lyxigt tåg på sträckan mellan Bukarest och Arad.  Företaget lanserade nyligen en ny tågmodell, med namnet Transcarpatic, som inleder persontrafiken senast den 15 januari.

Företaget kommer att förvalta tåget genom en operativ mellanhand som heter Astra Trans Carpatic, vilket innebär att vagntillverkaren tillförs även transportsegmentet persontrafik inom landets järnvägsnät, säger gruppens ägare, rumänska entreprenören Valer Blidar, enligt lokala Economica.net.

Biljettpriserna på det nya tåget kommer, enligt Blidar, inte vara högre än de som tas ut av statliga järnvägsbolaget CFR Calatori. Blidar hävdar att komforten blir ändå bättre än den som erbjuds av konkurrenterna. Alla sovvagnar i det nya tåget har dusch och passagerarna kommer att erbjudas smörgåsar.

Astra Vagoane Calatori Arad, som är en av de största tillverkarna av rullande materiel  i Rumänien, planerar att sätta in det nya lyxtåget även på flera andra sträckor, inklusive internationella linjer. Några av de planerade rutterna är de mellan Timisoara - Baia Mare och Timisoara - Wien.

Astra Vagoane tillverkar olika typer av passagerar- och godstågsvagnar samt en spårvagnsmodell i samarbete med Siemens. Företaget hade en omsättning på 22 miljoner euro 2015, enligt uppgifter från rumänska finansdepartementet.

Ett annat tåg, som har tillverkats i Rumänien, är det elektriska Hyperion. Tåget, som ägs av privatföretaget Softrans, har tillverkats i staden Craiova. Andra privata järnvägsoperatörer i Rumänien är Regiotrans och Transferoviar.