Unik modelljärnväg byggs upp på Tekniska museet

Varje millimeter i modelljärnvägen är fylld med detaljerade scener från en julidag i sextiotalets Sverige. Foto: Tekniska museet

När 38 skickliga modellbyggare från hela landet möts på Tekniska museet den 3-7 januari skapas en enorm vy över ett somrigt Sverige en julidag 1967. Totalt läggs en tågräls som i verklig skala skulle vara över 20 mil lång.

Varje del av landskapet bjuder på sin egen berättelse – någon har precis vält med fullastad skottkärra, ett nyförälskat par vinkar adjö på tågstationen och gruvarbetarna är på väg till sina pass i underjorden. Flera landskap och byggnader är exakta kopior på verkliga platser med förlagor i Dalarna, Bergslagen, Mälardalen eller Småland.

- Det enormt detaljrika landskapet fascinerar både de allra yngsta och de som var med när scenerna utspelade sig. Vi som är med har lagt ned hundratals timmar på våra moduler, och att få bygga ihop och visa upp dem för publiken på Tekniska museet är som att bjuda på en stor fest, säger Seth Olofsson, en av initiativtagarna till gruppen Svenska Sommarmoduler.

Modulerna är byggda var och en för sig av entusiaster från olika delar av landet, och det här är första gången som sommarlandskapet byggs ihop och visas upp som en enda stor modell.