Nya Solaris Tramino lanseras

Solarus Tramino spårvagn i Polen. Foto: Solaris
Solaris har skapat plats för 75 ergonomiska säten trots en bred gång i mitten som leder genom hela spårvagnen. Foto: Markku Björkman

En modell i naturlig storlek av polska Solaris spårvagn Tramino Leipzig har presenterats vid InnoTrans 2016. Spårvagnens inre visades upp för första gången.

Avtäckningen följde ett ramavtal mellan Solaris och tyska Leipzigs transportföretag LVB, som innebär att 41 spårvagnar kommer att levereras till staden mellan åren 2016-2020. Hittills har LVB beställt 14 Tramino spårvagnar, varav de första kommer att levereras i slutet av året.

Solaris 37,63 meter långa och 2,3 meter breda spårvagnar kommer att bestå av fyra vagnar, som är utrustade med 4 klassiska drivande boggier och en passiv boggi av Jacobsvariant. Spårvagnens spårvidd uppgår till 1458 mm, vilket är specifikt anpassat för LVB:s linjenät. 

Staden önskade boggier med klassiska axlar, trots att de lyfter golvet ett steg högre. Ändå kan 65 procent av passagerarna garanteras en låggolvsvariant med dörrarna på samma höjd som spårvagnshållplatsens plattformar. 

Tramino Leipzigs interiör är resultatet av ett nästan intimt samarbete mellan kunden och designstudion IFS Design. Med fokus på passagerarutrymmet, har Solaris skapat plats för 75 ergonomiska säten trots en bred gång i mitten som leder genom hela spårvagnen.

Det finns utrymme för fyra rullstolsburna personer. Dessutom har specialdesignade ljuspaneler bäddats in i taket. Dessa ställer in färgen och ljusintensiteten allt efter väderförhållandena. Till exempel på vintern lyser lamporna i varma nyanser och på sommaren dominerar kalla färgtoner.

Spårvagnen har försetts med fyra stycken 150-milimeter grova dubbeldörrar och två enklare, 800- millimeter breda dörrar. Dessa parametrar säkerställer en snabb och smidig på- och avstigning ur spårvagnen. Dessutom har system för passagerarinformation installerats externt över dörrarna. Informationen om destinationer är väl synliga, säger tillverkaren, för passagerarna när stiger ombord på spårvagnen.