Nya tunnelbanetåg till Mexiko City

En av CAF:s nya vagnar i fabriken i Mexiko. Foto: CAF/Karlos Corbella

Sistema de Trans Colectivo har undertecknat ett kontrakt på 164 miljoner euro med CAF México om leverans av 10 stycken av CAF:s niovagnars tunnelbanetåg för linje 1 i Mexico City. Tågen kommer att utrustas med gummihjul.

Leveranserna kommer att inledas under första hälften av 2018. Kontraktet, som offentliggjordes den 16 augusti, utgör en del av moderniseringen av Mexico Citys rullande materiel och stadens saneringsprogram.

Mexico City Metro, som heter Sistema de Trans Colectivo på spanska, har klassats som nummer tre på listan över tunnelbanor i världen med högsta betyg. Metrotågen transporterar cirka 7,6 miljoner personer dagligen. Biljettpriserna är subventionerade av den mexikanska regeringen. Linjenätet omfattar huvudsakligen stadskärnan, men den senaste tidens utveckling har också lett till utvidgning av linjerna till i förorterna.

Métros betydelse för Mexico City är stor. En resenär kan med hjälp av tunnelbanan tar sig lätt och snabbt runt hela den stora staden. Eftersom det är också billigt, har trafikstockningarna minskat under de senaste åren.  Källa: CAF