Saint-Etienne börjar trafikera med Urbos

Saint-Etienne har rekvirerat 16 av dessa spårvagnar av modell Urbos från CAF. (Foto: CAF)

De första av 16 spårvagnar av modell Urbos som levererats av tillverkaren CAF har invigts i franska Saint-Etienne. Efter provkörning kommer den första enheten att starta trafiken i december 2016 i stadens spårnät med 1 000 millimeters spårvidd.

Saint- Etiennes spårvagnar transporterar för närvarande 23 miljoner passagerare per år, vilket motsvarar 50 procent av alla resor inom kollektivtrafik. Stadsledningen säger att den nya flottan har rekvirerats för att möta en "konstant tillströmning” av kollektivresande invånare.

Varje fordonsenhet är 35 meter lång jämfört med de 25 meter långa förefintliga ekipagen. De nya Urbosfordonen kan ta totalt 238 passagerare, med sittplatser för 34.

Urbos har 100 procent lågt golv, som möjliggör ombordstigning exakt på samma nivå som plattformarna vid spårvagnarnas hållplatser. Det finns två rullstolsplatser i varje fordon. Ubos har byggts på CAF:s franska fabrik i Bagnères-de-Bigorre. Dessutom har dessa luftkonditionerade fordon även CCTV och Wi-Fi.

För närvarande renoveras 20 befintliga äldre spårvagnsenheter. Enligt Saint-Etiennes borgmästare, Gaël Perdriau kommer hela spårvagnsflottan att ha "helt förnyats" fram till slutet av 2017. Varje renoverat fordon utrustas med nya säten som ökar komforten och är resistenta mot stötar.