Första testtåget i Citybanan

Testtåget åker genom Citybanan. Foto: Christer Wiik
Plattformsdörrarna är monterade vid station City. Foto: Christer Wiik
Trafikverkets dieselvagn uppställd vid Stockholms södra. Foto: Christer Wiik

Nu har ett tåg för första gången kört hela vägen genom Citybanans pendeltågstunnel. Järnvägsnyheter fick följa med på en av testturerna, som gick från Station Stockholms södra till Tomteboda i en för tillfället inlånad dieselvagn. 

Med på jungfruturen var bland andra infrastrukturminister Anna Johansson. Hon gläds över att Citybanan blir ett rejält lyft för tågtrafiken.Rallarna har arbetat med spårläggning sedan den 9 juli 2014 och nu ligger spåret i hela den sex kilometer långa tunneln. Pendeltåg kan ännu inte gå i Citybanan eftersom det ännu inte finns ström i kontaktledningen.

Turen var en förhandsvisning för politiker och medier – och intresset för att åka med var mycket stort. Bland passagerarna fanns finansborgarrådet Karin Wanngård, trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons och infrastrukturminister Anna Johansson.– Citybanan har stor betydelse för en effektiv pendeltågstrafik i Stockholm men den är minst lika viktig för ökad punktlighet i hela Sveriges tågsystem. Att vi nu närmar oss ett färdigställande innebär att vi snart kan se ett rejält och nödvändigt lyft för tågtrafiken, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

Citybanans projektchef Kjell-Åke Averstad och projektledare Per-Eric Metso berättade om bygget av Citybanan under resans gång, ett bygge som nu närmar sig sitt slut.– Det är fantastiskt kul att i dag kunna visa att Citybanan snart är färdig och att kunna provåka med det första tåget genom hela tunneln, säger Kjell-Åke Averstad.Byggarbetena i Citybanan kommer att vara färdiga till sommaren 2016. Sedan ska en mängd tester genomföras, av alla system och med tåg. Planen är att pendeltågen ska börja gå genom Citybanan i juli 2017. 

Läs mer om Citybanan i Nordisk Infrastruktur Nr.1 2016