Tredje järnvägsflottan i Danmark har nu ERTMS installerad

Den tredje och största flottan har nu utrustats med ERTMS i Danmark. Foto: Alstom

Först installerade Alstom ERTMS ombord på 21 tåg i DM och Lint 41-serien för Nordjyske Jernbanan, NJBA. Och därefter på 12 MQ-tåg för DSB. Nu har det danska teamet avslutat installationen på 29 stycken Lint 41-tåg för operatören Arriva i Östra Jylland.

Det är den tredje och största flottan som nu utrustats med ERTMS och totalt är det alltså 62 tåg som går i drift i Danmark med ERTMS. För ett tågset tog det endast 5 dagar att få installationen färdig, vilket är ett rekord.

Danmarks nya transportminister Benny Engelbrecht besökte i måndags Arrivas depå i Varde utanför Esbjerg, för en visning av de färdiga tågen och en presentation av signalprojektet.

Jag har förstått att de 29 tågen ser likadana ut som vilka andra tåg som helst från utsidan, men att det är ett teknikskutt som skett, om man tittar på insidan. Jag ser fram emot det, speciellt eftersom vi nu har kommit ett steg närmare fler punktliga tåg för passagerarna i Mellan- och Västjylland, säger ministern i ett pressmeddelande från danska Transportdepartementet.