SKL kräver mer pengar till järnvägen

SKL vill ha mer pangar till järnvägen. Foto: East Sweden Infra Cluster

Sveriges kommuner och landstings ordförande, Lena Micko, ser en möjlighet att kunna påverka regeringen så att bygget av ny järnväg genom Sverige går fortare. Det rapporterar Östgöta Correspondenten.

Lena Micko spetsar in sig på en formulering i januariöverenskommelsen som anger att "nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas..." och med det löftet i ryggen påpekar hon att det vore rimligt att staten också satsar pengar. SKL har räknat ut att regeringen borde investera ytterligare fem miljarder kronor årligen i järnvägsbygget. Annars tar det 70 år innan det blir klart.

– Ministern kommer att ha nya samtal med partierna i riksdagen, jag vet inte när dessa möten sker så det är därför vi är ute i god tid, men det finns en diskussion om finansieringsformer och med tanke på hur lång tid det tar att bygga så är detta viktigt, säger Lena Micko till tidningen.

I det räkneexempel hon lyfter fram så kommer den nya järnvägen att vara klar runt år 2090 om staten håller fast vid att bara avsätta tre miljarder kronor om året. Om regeringen istället beslutar att lägga på ytterligare fem miljarder årligen så blir järnvägen klar år 2045. I detta exempel talar hon om hela järnvägen Stockholm-Malmö och Stockholm-Göteborg.