SJ lockar med mångfald

Foto: SJ

Lokförarbristen i den svenska järnvägsbranschen kräver nya vägar för att locka fler att välja yrket. I höst tar SJ Götalandståg emot ett par lokförarelever med utländsk bakgrund, som under sin utbildning getts möjlighet att plugga extra mycket svenska.

– Vi jobbar mycket aktivt med mångfald. Det är viktigt att fler kvinnor och personer med utländsk bakgrund lockas att bli lokförare, och att vi som arbetsgivare ställer upp med praktikplatser. En ambitiös kille som Ahmed kan bli en förebild för andra som kommit till Sverige och ska välja yrkesväg, säger Aleksander Petrovski, koordinator för lokförarinstruktörerna, på SJ Götalandståg.

Från åkstationen i Göteborg ser man ner mot spåren på Göteborg Central. Där rullar regionaltåget mot Vänersborg ut med 32-årige Ahmed i lokförarhytten och med körlärare Alexander Weinfors vid hans sida. Under tre veckor av sin utbildning gör Ahmed praktik på SJ Götalandståg och efter honom kommer hans klasskamrat Abdirahman Said. Ahmed, ursprungligen från Eritrea, kom till Sverige och Boden för fyra år sedan. Vid en utbildningsdag för två år sedan blev han nyfiken på lokföraryrket.

– Jag fick höra att det var svårt att komma in, att bara tio procent klarar intagningstesterna. Jag har ju inte heller svenska som modersmål. Men jag tänkte att jag kan bli en av de tio procenten. Jag var så stolt över mig själv när jag blev antagen, säger Ahmed.

Lokförarutbildningen i Boden drivs av TCC, Transport Competence Center, Under 2017 fick TCC extra pengar av Bodens kommun för ett unikt integrationsprojekt. För att klara utbildningen behöver eleverna god svenska från start. Urvalstesterna har sedan anpassats rent språkligt för personer med annat modersmål än svenska. De sökande ska ges samma möjlighet, som de med svenska som modersmål, att möta de lokförarspecifika egenskapskrav som Transportstyrelsen ställer upp för att få bli lokförare. Under själva utbildningen pluggar Ahmed och hans två klasskamrater med utländsk bakgrund, järnvägssvenska. Ahmed läser även Svenska som andraspråk 1 under utbildningen. Det senare krävs för att få ut ett lokförarbevis.