Stopp för persontågstrafiken norr om Björkliden

Abisko östra tågstation vintertid. Foto: Wikimedia Commons

Efter den omfattande incidenten då Malmbanan drabbades av en urspårning som varade i 65 dagar, har resenärer längtat efter att få återvända till den normala persontrafikverksamheten längs sträckan. Men det senaste beskedet från Trafikverket ger grus i maskineriet för tågresenärerna, rapporterar Norrländska Socialdemokraten.

Trots förhoppningar om en tidigare återgång till rutintrafik har Trafikverket nu meddelat att persontrafiken på Malmbanan norr om Björkliden återigen kommer att vara tillgänglig för resenärer först den 18 juni.

Beslutet om att vänta till den 18 juni har sin grund i behovet av att säkerställa spårets fullständiga justering efter vinterns påfrestningar. Enligt Helena Eriksson, regiondirektör för Norra regionen vid Trafikverket, är säkerheten alltid prioriterad, och för att tillåta persontrafik krävs ett spår som är ordentligt justerat. Detta arbete är beroende av väderförhållanden och markens förhållanden, vilket innebär att det inte kan påbörjas förrän marken har tinat och tjälen har lämnat marken, skriver Norrländska Socialdemokraten.

Även om malmtågen kommer att trafikera sträckan innan persontrafiken återupptas, finns det andra risker att beakta när det gäller passagerartrafiken. Enligt tidningen kan en evakuering bli problematisk om säkerhetsförhållandena inte är tillräckligt säkra för passagerarna.

Helena Eriksson betonar vikten av att kommunicera ett klart datum för återupptagande av persontrafiken för att underlätta för tågoperatörer, turistnäringen och resenärerna att planera sina verksamheter och resor.

Fram till den 18 juni kommer tåg att fortsätta köra med passagerare till Björkliden, medan resor till Riksgränsen och Narvik inte kommer att vara möjliga för passagerarna. Istället kommer Vy's nattåg att fungera som tjänstetåg med enbart personal ombord.